Op het moment dat de zomer op de deur klopt, weet je dan de festivals er weer aan zitten te komen. Op eilanden, in forten en op alle mogelijke plekken: Deze festivals wil je zeker bekijken en zijn ook nog eens op ons continent te vinden!

  1. Calvi on The Rocks (Frankrijk)

Wil je helemaal in de goede stemming komen, dan is dit festival aan de kusten van Corsica zeker een goed begin. Met een lekker drankje aan het strand, een duik in de zee en een festijn van house, techno, pop en indie dat maar liefst zes dagen doorgaat.

  1. Exit Festival (Servië)

Dit festival is één van de grootste van Europa, maar het Exit Festival was een studentenprotest waarmee opgeroepen werd tot het vertrek van Milosevic. Fort Paravadin is de plek waar het festival gehouden wordt. Dit fort komt uit de 18de eeuw en ligt op de oevers van de Donau. Je kunt hier de tunnels onder de grond verkennen, overdag en ’s avonds van de muziek genieten en ’s avonds lekker afkoelen in de Donau. Het festival heeft een aantal flinke namen op de lijst staan. Bastille, Whiz Kalifa, David Guetta, Nicky Romero (ja, de Nederlander) en Kensington zullen voor de muziek zorgen.

  1. Melt (Duitsland)

Twee uur rijden van Berlijn vind je grote machines uit de industrie en de voormalig kolenmijn laat de skyline van Ferropolis zien. Hier vind je muziek uit de genres van de electro, de indie en de hiphop. Uniek zijn de gratis tatoeages die je hier kunt krijgen, en de comedyvoorstellingen die er gehouden worden. Daarnaast kun je ook je aerobics oefenen op de beat van de techno.

  1. Peace and Love Festival (Zweden)

Liefde, het milieu en vrijheid van meningsuiting staan centraal op het festival dat ieder jaar weer terugkomt in Zweden. Hier vind je Zweedse muziek, maar ook jazz, rock en hiphop. Het festival weet ieder jaar ongeveer 20.000 tot 30.000 bezoekers te trekken.

Je hoeft dus geen hippie te zijn om hier deel uit van te maken, maar het is duidelijk dat de sfeer lekker relaxt is. Het land van de Ikea en de gehaktballen wacht alvast op je.

  1. Glastonbury (Engeland)

‘Vergeet alle instructies zodra je op Glastonbury bent en ENJOY’. Dat is de mededeling die de organisatie geeft aan de mensen die het festival in Engeland komen bezoeken. Je vindt hier toffe rockartiesten en popmuzikanten, maar circus, dans en cabaret komen ook langs tijdens het festival. Bowie en McCartney zijn grote namen die hier op kwamen treden, en met de velden van de Avalon vallei op de achtergrond moet het al snel een goed feest worden.

  1. Traena Festival (Noorwegen)

Wil je geen groot festival, maar moet het wat meer overzichtelijk zijn voor jou? Dan is Traena in Noorwegen zeker een aanrader. Het gebied van de vissers biedt twee eilanden, Sanna en Husøya, met 500 mensen die hier wonen. Het festival krijgt een unieke sfeer met zich mee door de plaats waar de optreden gehouden worden: Het gebeurt voornamelijk in de grotten en de kerken. Daarmee krijgen de reggae en punk een compleet eigen verhaal mee, al vind de bedenker dat het vooral om de kracht van de community gaat. Feit blijft dat het een unieke ervaring is om naar muziek te luisteren vanaf een rots terwijl de machtige zeearenden op zoek zijn naar een prooi.

  1. Sziget (Hongarije)

Sziget mag natuurlijk niet ontbreken op een lijst met de festivals die je eigenlijk gezien zou moeten hebben. De mensen die naar het Obudai eiland naast Boedapest komen, komen uit tientallen landen vanuit heel de wereld om het Sziget (Hongaars voor eiland) festival te bekijken. Het festival duurt een week en heeft veel artiesten op de lijst staan, met daarnaast ook activiteiten van culturele aard, en lekker eten op elke hoek. Je kunt ook voor avontuur gaan, een 80 meter hoge hijskraan met een bungeekoord staat alvast klaar, maar vergeet de badhuizen in Boedapest ook zeker niet wanneer je in deze hoofdstad bent.

  1. Colours of Ostrava (Tsjechië)

Internationale muziekband en artiesten zijn het middelpunt op dit festival dat omringd wordt door een kolenmijn en warenhuizen die niet langer in gebruik zijn. Het festival van Colours of Ostrava heeft vele prijzen op de naam kunnen zetten en volledig verdiend ook. Het terrein is 300 hectare groot en laat jazz, rock, pop, wereldmuziek en meer langskomen met een unieke en rauwe sfeer. Alle mensen kunnen hier hun hart ophalen, zeker nu de Staat (de band uit Nijmegen) er ook zal spelen dit jaar.

Ostrava is de nummer drie stad van Tsjechië en mag ook zeker even genoemd worden. Vooral vanwege het nachtleven dat niet zonder reden legendarisch genoemd wordt.

  1. Sonar Festival (Spanje)

Elektronische muziek staat hier helemaal centraal en het Sonar festival is goed te combineren met een bezoek aan de historische stad Barcelona. Het festival wordt gehouden op verschillende plaatsen in de stad zelf, en de muziek, films en andere festiviteiten zijn moeilijk te missen in de stad. Bezoek ook zeker Park Güell om de werken van Gaudi te bezoeken, de Sagrada Familia of het voetbalstadion waar Messi wellicht aan het spelen is.